Home > Standpunten > Woonbeleid
Woonbeleid
Blijven wonen in eigen gemeente is voor onze inwoners van Geetbets nog betaalbaar in vergelijking met de stedelijke omgevingen richting Leuven en Brussel. De bouwgrond In Geetbets is betaalbaar aan een gemiddelde prijs van 110 euro per m². Dit is een troef. Momenteel liggen er nog ongeveer 400 onbebouwde kavels in onze gemeente.
Sociaal wonen
Eén van onze taken als gemeente is het ontwikkelen van een beleid om betaalbare huisvesting te waarborgen, zodat diverse inkomensgroepen toegang hebben tot geschikte woningen.
De gemeente Geetbets kreeg van de Vlaamse overheid een bindend sociaal objectief van 66 sociale huurwoningen opgelegd. Hiervoor werken we samen met de sociale woonmaatschappij Kanvaz. Begin deze legislatuur in 2019 werden de eerste koopwoningen (14 in totaal) in Kerselant verkocht en trokken ook de eerste huurders in de 26 sociale woningen in Kerselant. In 2018, een jaar voordien, startte ook de bouw van het sociale woonproject Tuinwijk (12 woningen) en begin 2020 trokken ook daar de eerste sociale huurders in.
Momenteel is er ook een ontwerp in de maak van een kleiner sociaal woonproject aan de Ganzenweg (9 woningen).
Best Wonen tussen Zoet en Zout – het Woon-infopunt
In 2018 startten we in Geetbets met het Intergemeentelijke Samenwerkingsverband IGS ‘Best wonen tussen zoet & zout. Eén dag per week op woensdag kan je op het gemeentehuis terecht bij de woonconsulente van het woon-infopunt.
Het woon-infopunt in Geetbets biedt ons ondersteuning in onze zoektocht naar een divers en betaalbaar woonaanbod. Het werkt projectmatig mee aan de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving. In het woon-infopunt informeren, adviseren en begeleiden we onze inwoners met woonvragen en ondersteunen we ook de lokale private huurmarkt. Vragen waarmee je daar terecht kan gaan o.a. over duurzaam en energiebesparend wonen, de V-test en de zonnekaart, premies en fiscale voordelen bij renovatie, levenslang en aanpasbaar wonen, sociaal lenen en sociaal huren, huursubsidie en de energielening, kwaliteit en veiligheid van woningen, leegstand en verwaarlozing, huren, verhuren…
Huren met een gerust hart: conformiteitsattest
Als je een woning verhuurt in het Vlaamse gewest, moet je zorgen dat die woning voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen op het vlak van veiligheid, gezondheid, woonkwaliteit en het aantal toegelaten bewoners.
Als eigenaar-verhuurder kan je bij de gemeente Geetbets een conformiteitsattest aanvragen waarmee je kan aantonen dat de huurwoning aan deze kwaliteitsnormen voldoet.
In Geetbets is zo een conformiteitsattest verplicht sinds 01/05/2022 voor het volledige grondgebied.
Samen maken we het Geetbets van morgen
Als kleine en landelijke gemeente is het belangrijk dat we een betaalbare gemeente blijven, waar het budget op een verantwoordelijke manier wordt besteed en zo de gemeente doordacht, efficiënt en klantgericht besturen. Geetbets moet zich verder als een landelijke en groene woongemeente profileren waar wij als bestuur ervoor zorgen dat iedereen zich veilig en thuis voelt: thuis komen na het werk en kunnen ontspannen, sporten, cultuur beleven en op korte afstand in onze basisbehoeften voorzien. Dat betekent investeren in onze gemeentelijke infrastructuur, in ons aanbod van activiteiten binnen vrije tijd en dit toegankelijk voor iedereen.
Het is een grote uitdaging op vlak van ruimtelijke ordening om onze gezellige, propere en leefbare deelgemeenten verder te ontwikkelen. We moeten onze 3 dorpskernen verder moderniseren, kleur geven, veiliger, bereikbaar en fietsvriendelijker maken. Maar het is zeer belangrijk dat we een goed evenwicht zoeken tussen groei en ontwikkeling zonder daardoor ons landelijk, gezond en groen karakter op te offeren.
Subsidierententie en Noodkoopfonds Geetbets
Het is belangrijk dat iedereen betaalbaar, veilig en duurzaam kan wonen. Maar niet iedereen heeft voldoende financiële middelen om een woning te renoveren. Het OCMW van Geetbets stapte in 2019 en de jaren nadien in de projecten subsidieretentie van de provincie Vlaams-Brabant: (5 projecten van € 30.000,00) en noodkoopfonds (10 projecten van € 50.000,00).
Door de projecten uit te voeren zorgden we er voor dat bepaalde mensen minder, of minder snel bij het OCMW terecht komen wegens onbewoonbaarverklaringen, te hoge energiekosten,…
De provincie hielp ons bij de begeleiding van de projecten van het subsidierentie-project. Uit de analyse van ingediende aanvragen voor beide projecten werd duidelijk dat er een 9-tal dossiers in aanmerking kwamen. Als OCMW hadden we zelf niet de kennis en kunde in huis om dergelijk renovatieproject op te volgen, maar werd IGO Leuven ingeschakeld voor de begeleiding van de noodkoopfondsdossiers.
Andere standpunten