Selecteer een pagina

Home  >  Standpunten  >  Veiligheid

Veiligheid

Brandweer Oost-Vlaams Brabant

De gemeente Geetbets behoort tot de brandweerzone Oost Vlaams-Brabant. Hulpverleningszone Oost in Vlaams-Brabant verenigt de brandweerposten Aarschot, Diest, Haacht, Landen, Leuven, Overijse, Scherpenheuvel-Zichem en Tienen. Deze acht posten met ruim 570 medewerkers zetten zich dagelijks in voor de bescherming van de meer dan 530.000 inwoners van de 32 gemeenten binnen Hulpverleningszone Oost. In praktijk worden we in Geetbets vooral bediend door de korpsen vanuit Diest of Tienen. Maar ook de brandweer uit het naburige Herk-de-Stad biedt vaak de snelste hulp. De gemeentelijke bijdrage aan de brandweer bedraagt jaarlijks voor de gemeente Geetbets 300.000 euro

BE-Alert

In 2023 trad de gemeente Geetbets toe tot BE-Alert. BE-Alert is het alarmeringssysteem van de overheid. Bij noodsituaties kan de burgemeester, gouverneur of de minister van Binnenlandse Zaken jou verwittigen. In een bericht van BE-Alert krijg je informatie over wat er is gebeurd en wat jij zelf kan doen om je in veiligheid te brengen. Tijdens de woningbrand in december 2023, werd BE-Alert voor het eerst gebruikt na de enorme rookontwikkeling voor de inwoners van de straten rondom de brand en dit bewees ook dadelijk haar nut. Bij deze nogmaals een oproep schrijf je zeker in via de website https://www.be-alert.be/nl Je kan dan indien nodig in een noodsituatie een bericht ontvangen via sms, e-mail of een gesproken oproep.

Uw veiligheid op een evenement op grondgebied Geetbets

De politie volgt de evenementen op welke plaatsvinden in de gemeenten van de politiezone Hageland; ze verstrekt de adviezen betreffende evenementen in het algemeen en in het bijzonder betreffende de inzet van vrijwilligers in een bewakingsrol, de inzet van vergunde firma’s, het detecteren van risico’s verbonden aan het evenement, …

Ze woont de coördinatievergaderingen bij, doet de voorbereidende vergaderingen en de evaluaties achteraf van deze evenementen.

Energieloze nachten: doven van de openbare verlichting

De huidige energiecrisis heeft een grote impact op ieder van ons gehad. Het energieprijzendebat was en is actueler dan ooit. Ook voor lokale besturen was in 2022 de druk op de meerjarenplanning enorm. De stijgende energieprijzen dwongen ook ons als lokaal bestuur om enkele maatregelen te nemen. Zo betaalde Geetbets in 2021 ongeveer 53.000 euro energiekosten voor onze straatverlichting, terwijl de kosten voor 2022 opliepen tot 235.000 euro. Het doven van de verlichting tijdens het eerste half jaar in 2023 tussen 23u en 5u (behalve op vrijdagavond en zaterdagavond) betekende voor de gemeente Geetbets jaarlijks een minder uitgave van 69.000 euro op de zeer hoge energiekosten van de openbare verlichting voor onze gemeente Geetbets.

Vanaf midden 2023 werd het doofschema aangepast, enkel van maandag tot donderdag tussen middernacht en 5u in de ochtend. Onderzoek van de gouverneur wees uit dat het onveiligheidsgevoel wel steeg bij de inwoners maar het aantal ongevallen of inbraken steeg niet, integendeel. Veel mensen associëren duisternis met gevaar en menen dat het veiligheidsgevoel erop achteruit gaat. De ervaring van andere gemeenten waarin de straatverlichting al jaren gedoofd wordt, leert ons echter dat er geen reden tot paniek is. Automobilisten rijden trager wanneer de wegen niet verlicht zijn en zien tegenliggers beter afkomen. Inbrekers vallen beter op als ze zich verplaatsen doordat er geen andere lichtbronnen zijn.

In verschillende steden en gemeenten, net als in onze buurlanden, wordt de straatverlichting al jaren gedoofd. Door de stijgende energieprijzen is het aantal gemeenten waarin de straatverlichting gedoofd wordt wel exponentieel toegenomen. Het doven heeft niet alleen een gunstig effect op de financiën, maar ook op het milieu (van een jaarlijks 91 ton CO2 uitstoot naar 63 ton CO2 in Geetbets) en zorgt voor minder lichtvervuiling. De openbare verlichting in Geetbets is de laatste jaren al voor meer dan een kwart omgevormd tot energiezuinigere LED-verlichting. Ook de volgende maanden zal Fluvius nog werk maken van de verdere verledding van onze openbare verlichting. Van zodra we 60% verledding bereiken kunnen we overschakelen naar het dimmen van de verlichting tot 40% in plaats van het volledig doven.

Politie PZ Hageland

Samen met de gemeenten Kortenaken, Bekkevoort, Tielt-Winge en Glabbeek vormt Geetbets de Politiezone Hageland. De politiezone wordt bestuurd door een politieraad en het politiecollege, deze organen zijn vergelijkbaar met de gemeentelijke organen gemeenteraad en college van burgemeester en schepenen. De begroting van de politiezone bedraagt jaarlijks ongeveer 8,2 miljoen euro. Het operationele kader van de zone bestaat in totaal uit 62 personen. De gemeentelijke bijdrage voor Geetbets aan de politiezone bedraagt jaarlijks 498.000 euro. De dagelijkse leiding berust vandaag bij de zonechef Kurt Marcoen.

Het zonaal veiligheidsplan legt vooral haar prioriteit op criminaliteit, verkeer en overlast. Concreet vertaalt zich dat in een veelheid aan acties rond intrafamiliaal geweld, drugshandel en -gebruik, snelheidscontroles, alcohol en drugs in het verkeer, inbraken, vandalisme, cybercriminaliteit en radicalisme

De politiezone Hageland beschikt over een digitale snelheidsmeter merk NK7 Redflex. Dit toestel heeft als voornaamste eigenschap dat het niet langer ingebouwd is in een voertuig en flexibel kan opgesteld worden. Het toestel zelf kan op een staander worden geplaatst op een afstand van het voertuig waarin een operator zit die de registraties bijhoudt. Ook wordt er niet meer “geflitst” met zichtbaar licht. Door het gebruik van infrarood licht worden andere hardrijders niet meer gewaarschuwd wanneer een ander voertuig wordt vastgelegd op de gevoelige plaat. Hierdoor worden er significant meer snelheidsinbreuken vastgesteld per opstelplaats dan in het verleden het geval was.

Trajectcontroles in Geetbets

Snelheidsovertredingen in het verkeer vormen een groot veiligheidsprobleem en de politie is niet altijd bij machte om op een structurele manier snelheidscontroles te organiseren, alsook de Parketten niet bij machte zijn om de grote instroom aan overtredingen te verwerken. Het huidige aantal snelheidsovertredingen in Geetbets op jaarbasis varieert tussen 1077 en 2471 per jaar, kleine en zware overtredingen samen. Trajectcontrole as a Service geeft nu de gemeente Geetbets de mogelijkheid de verkeersveiligheid te verhogen via trajectcontroles zonder zelf een financieel risico te lopen. Als bestuur kozen we ervoor om deze beperkte snelheidsovertredingen in de toekomst af te handelen via GAS 5.

De gemeente Geetbets heeft een concessieovereenkomst afgesloten met TM TaaS die haar toelaat de verkeersveiligheid aanzienlijk te verhogen zonder dat hier een hoge investeringskost tegenover staat. TM TaaS draagt het exploitatierisico en is verantwoordelijk voor de realisatie, exploitatie, onderhoud en financiering van het systeem van trajectcontroles. De kostprijs bedraagt ongeveer 210.000 euro per traject. Voor onze zes trajecten zou dit dan 1.260.000 euro betekenen. In ruil hiervoor heeft het consortium recht op een concessievergoeding van € 29,04 per verwerking van een vaststelling.

De politiezone Hageland staat in voor het tijdig verwerken van overtredingen door een daartoe bevoegde vaststeller, die wettelijk een operationeel lid van de politie dient te zijn. De verdere procedure dient te worden afgehandeld door de sanctionerend ambtenaar van C-Smart (Cipal). Een sanctionerend ambtenaar stelt de gasboete op (boete tussen 53 euro en 163 euro). Zij vragen hiervoor 6,05 euro per boete. Dus in totaal betaal je minimum 39 euro per boete aan derden. De rest komt naar de gemeente. Dit varieert dus tussen 14 euro en 124 euro per boete.

Momenteel worden er wekelijks snelheidscontroles gehouden op ons grondgebied. Meestal op twee verschillende locaties. We merken dat op de doorgangswegen o.a. Verdaelstraat en Borgloonstraat, meestal één bestuurder op 5 te snel rijdt. Op sommige locaties rijdt zelfs 1 op 2 bestuurders te snel o.a. de Biesemstraat. De lokale bewoners zijn zelf vragende partij voor regelmatige controles. Voor de trajectcontroles willen we ons vooral richten op de invalswegen waar vooral het dagelijkse doorgaand verkeer van Tienen naar Diest passeert in ons dorp. Deze inbreuken kunnen nu afgehandeld worden via GAS. De overtreding vindt plaats op wegen waar 50 km/u de maximaal toegelaten snelheid is. De overtreding mag maximaal 20 km/u te veel bedragen.

We hebben als bestuur voorlopig 6 trajecten voorgesteld. Glabbeekstraat, Borgloonstraat, Verdaelstraat, Vijverstraat, Kraaistraat en Biesemstraat. Zij zullen gefaseerd uitgevoerd worden, rekening houdend met de wegenwerken die nog uitgevoerd dienen te worden. Dit geeft ook nog eens de mogelijkheid om onze mobiele camera van de politiezone in te zetten op andere plaatsen in onze gemeente.

Vroeger gingen en vandaag gaan de gelden uit inningen van boetes nog naar de federale overheid. Onze zone stelt jaarlijks gemiddeld 14.000 snelheidsovertredingen vast. De politiezone krijgt een klein gedeelte daarvan terug, gekend als het boetenfonds. Voor de PZ Hageland gaat dit over 335.000 euro per jaar voor de 5 gemeenten samen. Steeds meer gemeenten gaan over op GAS-boetes. Dat betekent dat de Federale overheid minder zal innen en op termijn ook minder zal storten vanuit het zogenaamde boetefonds. Dat betekent dat wij als gemeente nog meer moeten bijdragen aan de werking van de politiezone. Voor Geetbets bedraagt onze jaarlijkse gemeentelijke bijdrage aan de politiezone 498.000 euro in 2024. In 2023 was dit nog 410.000 euro. Door de overtredingen te innen via GAS-boetes, kunnen we dit deels gebruiken om onze bijdrage aan de politiezone te financieren, we investeren gelijktijdig in verkeersveiligheid en deels kunnen we dit gebruiken voor de investering in onze wegen en fietspaden o.a. voor de toekomstige vernieuwing van de wegen en fietspaden in Rummen (Kraaistraat, Ketelstraat, Grote Baan en Oppenstraat en in een latere fase deze van Grazen voor Verdaelstraat, Bronckaertstraat, Orsmaalstraat en Vijverstraat. Deze investering via TAAS zou minstens zes jaar operationeel moeten kunnen zijn.

Veilige schoolomgevingen

De veiligheid rond de schoolomgevingen werd verhoogd door extra signalisatie en ook de rode rem in Rummen en Hogen. En we organiseerden een aantal opleidingen voor gemachtigde opzichters. We deden extra investeringen in twee nieuwe tractoren, een maaicombinatie, een nieuwe veegwagen en een wegenfrees voor het onderhoud van onze wegen en fietspaden. We werden intussen beloond met het label van kindvriendelijke gemeente omwille van ons uitgebreid aanbod voor onze jongste inwoners. Dit kostte heel wat inspanningen, zowel wat betreft beleidsmatige beslissingen, inzet van personeel en vooral ook het aanwenden van financiële middelen.

Inwoners leren reanimeren en defibrilleren

Jong of oud, sportief of minder actief, elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10 procent overleeft dit. Wordt zo iemand binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd en wordt een stroomstoot toegediend met een AED, dan stijgt de overlevingskans tot 60 à 70 procent.

De gemeente Geetbets plaatste vorige legislatuur twee AED toestellen aan het gemeentehuis in Geetbets en aan sporthal de Warande te Rummen. Om mensen met een hartstilstand echt te kunnen redden, moeten omstaanders snel en juist kunnen reageren.

De voorbije jaren vonden daarom enkele gratis cursussen voor de inwoners plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. Deze lesmomenten waren in een minimum van tijd volzet. In december zal dit opnieuw herhaald worden. Het was een zeer laagdrempelige, praktische en zeer leerrijke cursus. De gemeente kreeg daardoor nu ook het label van hartveilige gemeente.