Selecteer een pagina

Home  >  Standpunten  >  Mobiliteit

Mobiliteit

Fiets- en voetgangersexamen en een dode hoekopleiding

In het lager onderwijs maken onze leerlingen een belangrijk groeitraject door van hun 6de tot twaalfde levensjaar. Ze leren in het lager onderwijs lezen, schrijven, een andere taal en ontwikkelen heel wat andere competenties tijdens deze belangrijke levensjaren waar de basis gelegd wordt voor hun verdere toekomst. De leerlingen van het zesde leerjaar worden klaargestoomd om een nieuwe stap te zetten richting het secundair onderwijs. In het opleidingsprogramma wordt ook aandacht besteed aan veiligheid, verkeer en mobiliteit. Een heel belangrijke vraag en opdracht is ook “Hoe beweeg ik mij veilig en zelfstandig in het verkeer?

Als kinderen op de fiets naar school rijden krijgen zij met allerlei lastige situaties te maken zoals plotselinge overstekers, openslaande portieren, afgesneden of klemgereden worden, plotselinge bewegingen in een fietsgroep enzovoort. In een tijd waarin veel kinderen met de auto naar school worden gebracht of zelfs helemaal niet met een fiets opgroeien, ontbreekt het veel kinderen aan de noodzakelijke fietsbeheersing. Elk jaar opnieuw leggen de leerlingen van onze drie scholen het fietsexamen af tijdens de verkeersweek op school.

Om te slagen voor je fietsexamen heb je vijf basisvaardigheden nodig. De leerlingen moeten rechts op de rijbaan kunnen fietsen, rechts afslaan, links afslaan, langs hindernissen heen rijden en voorrang verlenen. Je slaagt voor de proef als je deze vijf basisvaardigheden onder de knie hebt en als je jezelf of anderen niet in gevaar bracht.

Ook maken de leerlingen kennis met de gevaren van de dode hoek. Ondanks het gebruik van zes dodehoekspiegels, kunnen chauffeurs op een gegeven ogenblik fietsers, voetgangers of autobestuurders niet zien. Door zelf even plaats te nemen achter het stuur, wordt dit voor de leerlingen wel duidelijk.

De kinderen krijgen jaarlijks van de leerkrachten en de lokale politie heel wat uitleg en informatie over verkeersreglementen en verkeersveiligheid. Ze legden na veel oefenen ook een verkeersparcours af en behaalden zo hun fietsdiploma. Deze inspanningen van de leerkrachten en politie zorgen ervoor dat kinderen het fietsen niet alleen een leuke, maar vooral ook een vanzelfsprekende activiteit gaan vinden en daarmee kan een duurzame basis worden gelegd voor het gebruik van de fiets als logisch en belangrijk vervoermiddel. Wij hopen natuurlijk ook dat, enerzijds voor hun gezondheid en anderzijds ook vanuit een milieuvriendelijke visie dat zij de fiets dan ook vaker gaan gebruiken om zich te verplaatsen, eventueel naar school.

 

Gemachtigde opzichters

Al wie minstens 18 jaar is en zich vrijwillig wil inzetten voor onze lokale gemeenschap en schoolgaande kinderen, kan, na een theoretische en praktische opleiding, door de burgemeester gemachtigd worden om kinderen, scholieren, gehandicapten of bejaarden in groep te laten oversteken. Een gemachtigd opzichter is herkenbaar aan de driekleurige armband die de naam van de gemeente draagt en aan het stopbordje op steel.

Een 15-tal inwoners van de gemeente Geetbets volgden de voorbije legislatuur de opleiding tot gemachtigd opzichter en kunnen zo de kinderen op een veilige manier de straat over helpen tot aan hun schoolpoort. Enkele leerkrachten, medewerkers van de buitenschoolse opvang, vrijwilligers en zelfs burgemeester en schepenen van de gemeente Geetbets volgden de opleiding aan het PIVO, gedoceerd door de ervaren en deskundig inspecteur van de naburige politiezone. ,

Gemachtigde opzichters verhogen de verkeersveiligheid in de buurt van de school. Een gemachtigd opzichter is een onmisbare schakel in het verkeersveiligheidsbeleid van de gemeente. Dus als jij in de toekomst ook wil bijdragen tot meer veiligheid in het verkeer, neem dan ook deel aan één van de volgende geplande opleidingen en word gemachtigd opzichter.

Door jouw bijdrage krijgen vele jonge fietsers en voetgangers een kans om veilig en zelfstandig naar school te gaan. De provincie zorgt gratis voor het theoretische deel van de opleiding en de uitrusting (hesje, stopbord en driekleurige armband). Het praktische deel van de opleidingen wordt georganiseerd in samenwerking met de lokale politie.

Hoppinpunt Rummen

Welkom bij het Hoppinpunt Rummen!

We zijn verheugd om aan te kondigen dat de uitvoering van het Hoppinpunt Rummen is voltooid. Dit project, samen met de verdere ontwikkeling van de carpoolparking, heeft het gebied getransformeerd tot een centraal punt van mobiliteit, waardoor het gemakkelijker dan ooit is om van A naar B te komen.

Een Hub van Mobiliteit

Het Hoppinpunt Rummen is ontworpen met het oog op toegankelijkheid en gebruiksgemak. De bushaltes zijn zorgvuldig ontworpen om te voldoen aan de regels van toegankelijkheid, waardoor iedereen probleemloos toegang heeft tot het openbaar vervoer. Of je nu met de bus reist voor werk, school of vrije tijd, het Hoppinpunt Rummen staat klaar om je te verwelkomen.

Duurzaamheid en Gemak

Naast het bieden van toegang tot het openbaar vervoer, speelt het Hoppinpunt Rummen ook een rol in het bevorderen van duurzaamheid. Door het aanmoedigen van carpoolen en het bieden van faciliteiten voor gedeelde mobiliteit, draagt het bij aan het verminderen van het aantal voertuigen op de weg en het verminderen van de CO2-uitstoot.

Ontdek het Hoppinpunt Rummen

Of je nu een regelmatige gebruiker van het openbaar vervoer bent of gewoon op zoek bent naar een alternatieve manier van reizen, het Hoppinpunt Rummen staat voor je klaar. Kom langs en ontdek zelf de gemakken en voordelen van deze moderne mobiliteitshub. We kijken ernaar uit je te verwelkomen!

Lijnen 503 en 505

Nieuwe lijnen 503 en 505 rijden richting Limburg. Aanvankelijk volgden deze bussen een andere route. Zo reden zij niet langer de lokale lus in Rummen ter hoogte van de Kraai- en Ketelstraat. Lijnen 503 en 505 bleven eerst enkel op de Grote Steenweg (N716). Na overleg met de lijn en aandringen van onze mobiliteitsschepen van Geetbets, werd de lus langs het centrum na 2 maanden terug opgenomen in het traject. Aan de verkeerslichten van de Grote Steenweg Rummen werd een nieuw hoppinpunt aangelegd met aan beide zijden nieuwe haltes met bushokjes en fietsenstallingen.

Mobipunt Geetbets

We zijn verheugd om aan te kondigen dat het Hoppinpunt Geetbets momenteel in de ontwerpfase zit. Dit innovatieve project zal het hart van Geetbets verrijken met een veelzijdig mobiliteitsknooppunt, waarbij gemak, duurzaamheid en toegankelijkheid centraal staan.

Een Duurzaam Mobiliteitsconcept

Het Hoppinpunt, voorheen bekend als het Mobipunt, wordt gepland op een strategische locatie in het centrum van Geetbets, nabij het voormalige OCMW-legaat. Dit multifunctionele punt zal een scala aan duurzame vervoersopties bieden, waaronder deelauto’s en deelfietsen. Door deze voorzieningen te integreren, streven we ernaar om duurzame mobiliteit te bevorderen en het gebruik van individuele voertuigen te verminderen.

Gemak en Toegankelijkheid

Het Hoppinpunt Geetbets wordt ontworpen met het oog op gemak en toegankelijkheid voor alle inwoners. Of je nu te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer of met de auto komt, ons mobiliteitsknooppunt zal voor iedereen eenvoudig bereikbaar zijn. Bovendien zal het Hoppinpunt een veilige en gebruiksvriendelijke omgeving bieden voor het ophalen en afzetten van deelvoertuigen.

Op Weg naar Realisatie

De uitvoering van het Hoppinpunt Geetbets staat gepland voor dit jaar, 2024. We streven ernaar om dit project snel en efficiënt te realiseren, zodat onze gemeenschap kan profiteren van de voordelen van duurzame mobiliteit en een verbeterde toegankelijkheid. We kijken uit naar de komst van dit dynamische mobiliteitsknooppunt en zijn ervan overtuigd dat het een positieve impact zal hebben op het leven van onze inwoners.

Shuttlebus Rummen-Geetbets

De nieuwe shuttlebusverbinding tussen Rummen en Geetbets sinds januari 2024. Vanaf 6 januari 2024 werd er een nieuwe buslijn 69 in het leven geroepen die de verbinding Rummen (Parking Dullaerstraat/Kraaistraat aansluiting N716) – Geetbets – Kortenaken – Waanrode – Bekkevoort (N2, centrum) maakt. Verder werd in de hele vervoerregio vanaf 2024 de belbus omgevormd tot Flexbussen.

Deze shuttlebus rijdt op weekdagen om het uur en in het weekend om de twee uur (tussen 10 en 19 uur). Het doel van deze verbinding is om enerzijds de verschillende dorpen onderling te verbinden maar anderzijds kan er in Bekkevoort centrum ook worden overgestapt op lijn 370 richting Leuven. Hierdoor zal deze nieuwe verbinding ook gebruikt kunnen worden voor het woon-werkverkeer naar Leuven of Diest.

Zowel het woonzorgcentrum Betze Rust van Geetbets als het woonzorgcentrum Dellebron van Kortenaken worden nu bediend. Deze shuttlebus zal van Rummen Dullaerstraat via het centrum en de Kasteellaan naar Geetbets centrum rijden en via het centrum van Geetbets vervolgens richting Kortenaken rijden.

Ook is dit de eerste keer dat men rechtstreeks van deelgemeente Rummen naar Geetbets kan met het openbaar vervoer, waarvoor we als bestuur al lang vragende partij waren. Vroeger kon je enkel via de lijn Geetbets Tienen en dan overstappen in Budingen richting Sint-Truiden. En dan tenslotte in Sint-Truiden overstappen richting Herk-de-Stad. Dus had je 1u30 nodig om een afstand van in vogelvlucht 4 kilometer met openbaar vervoer af te leggen. Zelfs te voet ging rapper.

Onderhoud fietspaden, veldwegen en trage wegen

Aankoop tractor, veegwagen en wegenfrees. Onze trage wegen verdienen onze aandacht. We investeerden begin 2023 in de aankoop van een wegenfrees en dit in samenwerking met de stad Zoutleeuw. Onze veldwegen en onverharde verkavelingswegen, werden systematisch aangepakt zodat landbouwvoertuigen maar ook onze voetgangers en fietsers hier optimaal gebruik van kunnen maken.

Eveneens werd de aankoop gedaan van een nieuwe veegwagen en nieuwe tractor met borstelarm voor het onderhoud van onze 134 km wegen en evenveel fietspaden op ons grondgebied.