Home > Standpunten > Openbare werken
Openbare werken
Welkom op de pagina voor openbare werken in onze gemeente Geetbets. De afgelopen tien jaar hebben we te maken gehad met diverse werven, voornamelijk van Aquafin en Riobra, voor de aanleg van gescheiden riolering. Als gemeente maken we van deze gelegenheden gebruik om het wegdek en de fietspaden op deze trajecten te vernieuwen.
Hoewel deze werkzaamheden noodzakelijk zijn voor de verbetering van onze infrastructuur, brengen ze tijdens de aanlegperiode vaak ongemak en extra kosten met zich mee voor onze inwoners. In de winter zorgt hevige regenval voor modderellende, terwijl in de zomer stofwolken de nodige hinder veroorzaken. Bij de samenwerking van meerdere nutsmaatschappijen, studiebureaus en onderaannemers, kan er altijd iets misgaan: een kabel wordt doorgetrokken, opritten zijn tijdelijk onbereikbaar, er is geen internet of water…
Als gemeente proberen we een bemiddelende rol op te nemen, ondanks dat we zelf geen bouwheer zijn. Voor onze inwoners zijn de gemeentelijke technische dienst en de schepen van openbare werken de meest voor de hand liggende aanspreekpunten. We doen ons best om de overlast te minimaliseren en problemen zo snel mogelijk op te lossen.
Bereikbaarheid, trage wegen en een fietssnelweg
Goede wegen en verbindingen zijn essentieel voor een aangename gemeente. In Geetbets investeren we daarom volop in de aanleg en verbetering van wegen en fietspaden. Daarnaast spelen trage wegen en verbindingspaden een belangrijke rol in veilige verplaatsingen tussen onze verschillende dorpskernen.
Doorgaand Verkeer en Woonstraten
Om overbodig doorgaand verkeer uit woonstraten, woonkernen, schoolomgevingen en zorgcentra te weren, blijven we investeren in veilige en comfortabele fietspaden en fietsroutes. De aanleg van de Spoorwegstraat in 2013 is daar een perfect voorbeeld van. Verder blijven we aantrekkelijke voet- en fietsverbindingswegen creëren richting onze dorpskernen, die we goed onderhouden en voorzien van leuke rust- en ontmoetingsplaatsen. Dit deden we onder andere in projecten zoals “vergeten hoekjes,” “speelgroen,” “GeteWays” in samenwerking met het Regionaal Landschap Zuid-Hageland en het Kopenhagen-project.
Oude Tramroute Rummen
Vanuit recreatief oogpunt is het belangrijk dat wegen goed toegankelijk en de omgeving goed onderhouden zijn. De natuurwaarde en ons erfgoed worden versterkt door bloemrijke bermen, soortenrijke houtkanten en opgewaardeerd lokaal erfgoed. Een van die trage wegen is de fietsverbinding tussen de Grote Steenweg in Rummen en de Persoonstraat, met een verbinding naar de Ketelstraat via het Kerkpad. Deze voet- en fietsweg, bekend als de oude tramroute en de Knappaertvoetweg, de Pastorijveldvoetweg en de Kerkvoetweg, was de laatste jaren niet meer in al te beste staat.
Het gemeentebestuur wil deze verbinding met prachtige vergezichten op het centrum van Rummen en de omringende natuur nieuw leven inblazen. Vanuit de buurt kregen we al geruime tijd de vraag om deze trage wegen goed te onderhouden en beter toegankelijk te maken. Zo kunnen kinderen en volwassenen veiliger naar school of de winkel in het centrum van Rummen en wordt een wandelingetje met de hond of een zoektocht van de wandelclub veel fijner.
We hebben een subsidieproject ingediend voor de heraanleg van dit traject. Vlaanderen legt 1 euro bij voor elke 2 euro die lokale besturen investeren in fietsinfrastructuur op of aan gemeentelijke wegen. Geetbets heeft met haar 6.136 inwoners recht op een subsidie tot €138.841,48. Voor de heraanleg van de fietsverbinding tussen de Grote Steenweg, de Persoonstraat en de Ketelstraat werden rooilijnplannen door een landmeter-expert opgemaakt. Onderhandelingen met de aanpalende eigenaars zijn gestart en de uitvoering van de werken is voorzien voor begin 2025.
IJzerenweg Fietsroute
Leuke omgevingen en fijne ontmoetingsmogelijkheden kunnen soms ontsierd worden door moeilijke toegankelijkheid of te veel zwaar vervoer. Mobiliteit, gezondheid en aangenaam leven gaan hand in hand. Met oog voor klimaat- en milieuproblemen is het een taak van het lokaal bestuur om inwoners te motiveren om alternatieven voor de auto te gebruiken, vooral voor korte verplaatsingen. Deze legislatuur zijn er meer kwalitatieve fietsenstallingen en extra elektrische oplaadpunten voorzien in de buurt van onze openbare gebouwen en toeristische trekpleisters. Momenteel hebben we zeven elektrische oplaadpunten in onze gemeente.
Geetbets, Zoutleeuw en Linter hebben sinds 2018 officieel ook een erkende Fietssnelweg. Deze snelweg verbindt het station van Tienen via Linter, Zoutleeuw en Geetbets met Diest. Deze fietssnelweg brengt je vlot, veilig en comfortabel over een langere afstand waar je moet zijn, en vormt zo een ideaal alternatief voor woon-werkverkeer met de auto of openbaar vervoer. De overgang aan de Hulsbeekstraat, gesubsidieerd door de provincie Vlaams-Brabant, moet als voorbeeld dienen voor toekomstige overgangen tussen Geetbets en Tienen. Langs de IJzerenwegroute in de Getevallei is er in samenwerking met het regionaal landschap ingezet op meer biodiversiteitsversterking en landschapsbeleving.
Onderhoud asfaltwegen 2024
Elke legislatuur investeert de gemeente Geetbets aanzienlijk in het onderhoud en vernieuwen van bestaande asfaltwegen. Terwijl betonwegen een langere levensduur hebben en weinig onderhoud vergen, zijn ze duurder in aanleg. Asfalt daarentegen is flexibeler en goedkoper in aanleg, maar vraagt meer onderhoud tijdens de gebruiksduur. Gemiddeld moet een asfaltweg na 12 tot 15 jaar vernieuwd worden, afhankelijk van het gebruik.
Onderhoudsplanning 2024
Dit jaar hebben we een lijst opgesteld van de asfaltwegen die vernieuwd moeten worden. De technische dienst heeft deze beoordeling gemaakt op basis van verschillende factoren:
· Schadebeeld ter plaatse
· Wegcategorie en gebruik
· Toekomstig geplande investeringen
· Mogelijkheden van herstel
Alle asfaltwegen die in slechte conditie zijn, worden in dit hersteldossier opgenomen, met uitzondering van wegen die binnenkort binnen een projectgebied van Fluvius of Aquafin vallen. De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op €390.000 inclusief 21% BTW.
Specifieke Straten en Werken
In een aantal straten zal de toplaag van het asfalt afgefreesd worden en daarna een nieuwe toplaag aangebracht worden:
· Pastorijweg
· Lutzestraat
· Borgloonstraat
· Weg op Halen
· Tuinwijkstraat
· Grootveldweg
· Heirbaan ’t Saar
· Bergenstraat
· Rhodestraat
In de Ganzenweg zal de betonverharding opgebroken worden, de fundering plaatselijk hersteld en voorzien van deuvels. Daarna volgt een nieuwe betonverharding. Op het asfaltgedeelte zal de toplaag afgefreesd worden en een nieuwe toplaag aangebracht worden.
Met deze werkzaamheden zorgen we ervoor dat onze wegen veilig, duurzaam en gebruiksvriendelijk blijven. We blijven ons inzetten voor een goed onderhouden infrastructuur in Geetbets
Huidige legislatuur: 2018-2024
In de huidige legislatuur (2018 – 2024) heeft de vernieuwing van wegen en fietspaden opnieuw prioritaire aandacht gekregen. We zijn trots op de voortgang die we hebben geboekt om de infrastructuur in onze gemeente verder te verbeteren.
In Geetbets zijn de volgende straten vernieuwd:
- Kolkstraat
- Nieuwdorpstraat
- Heirbaan
- Boterweg
- Hulsbeekstraat
- Kwadestraat
In Rummen hebben we de volgende vernieuwingen doorgevoerd:
- Het oudste, achterste deel van de Biesemstraat
- Bruineveldweg
- Titterveldweg
- Diepenpoelstraat
Daarnaast bevindt het laatste deel van de Glabbeekstraat zich in de finale fase van vernieuwing.
Met deze projecten streven we naar een veiligere, toegankelijkere en aangenamere leefomgeving voor al onze inwoners. We blijven ons inzetten voor de verdere ontwikkeling en modernisering van Geetbets en haar deelgemeenten
Toekomstige projecten: wegen en fietspaden
Bij het bekijken van de cijfers uit de gemeentemonitor blijkt dat 45% van onze inwoners nog steeds niet tevreden is over de staat van de fietspaden in Geetbets. Dit ondanks de aanzienlijke investeringen in de afgelopen tien jaar. Vooral de fietspaden langs de Kasteellaan en Kraaistraat in Rummen, en langs de Verdaelstraat en Galgestraat in Grazen, springen hierbij in het oog.
Initiatieven en Samenwerking
Begin deze legislatuur zijn we gestart met de nodige initiatieven om deze problemen aan te pakken. Dit doen we in overleg en samenwerking met partners als VMM, Regionaal Landschap Zuid-Oost Hageland, Aquafin, Fluvius en andere nutsmaatschappijen. Dankzij deze samenwerking worden de plannen nu concreet en is er een timing vooropgesteld.
Toekomstige Werken
Momenteel liggen de herinrichting van de Ketelstraat en de vernieuwing van de Kraaistraat, Grote Baan, Heffelstraat en Oppenstraat in Rummen op de ontwerptafel van Aquafin. De start van de uitvoering van deze werken staat gepland voor 2025. De vernieuwing van het deel Hulsberg/zijstraat Glabbeekstraat start eveneens in 2025. Ook de projectnota voor de heraanleg van de Galgestraat en het ontwerp van een gescheiden dubbelrichtingsfietspad werd goedgekeurd. De werken voor de aanleg van gescheiden riolering en de vernieuwing van wegen en fietspaden in de Verdaelstraat en aangrenzende straten zoals Bronckaertsstraat, Orsmaelstraat, Vijverstraat en Broekstraat in Grazen sluiten hierop aan.
Herinrichting Galgestraat in Grazen
De Galgestraat was decennia geleden nog een kasseiweg, maar werd later overlaagd met asfalt. Het is een drukke en onveilige weg met veel gemengd verkeer en geen gescheiden fietspad. Er waren meerdere ernstige en dodelijke ongevallen in het verleden. De nabijheid van de Melsterbeek, een diep ingesneden waterloop met steile taluds, verhoogt het onveiligheidsgevoel en veroorzaakt oeverafkalvingen. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) wil hier een oplossing voor vinden.
Geplande Aanpassingen
In overleg met verschillende partners, zoals VMM, Regionaal Landschap, de dienst Onroerend Erfgoed, studiebureau SWECO en de eigenaars van de aanpalende landbouwpercelen, hebben we een oplossing gevonden:
Volledige heraanleg van de weg: Verder weg van de waterloop, wat zorgt voor een grotere buffer tussen de weg en het water en ruimte biedt voor een vrijliggend fietspad.
Dubbelrichtingsfietspad: Een 4 meter breed fietspad in asfalt tussen de rijweg en de Melsterbeek, met twee oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers.
Groenzone: Streekeigen en waterbestendige bomen en nieuwe openbare verlichting tussen het fietspad en de rijweg.
Beleefpunt: Door VMM ingericht aan het zuidelijke deel van de Galgestraat richting Sint-Truiden.
Wijziging loop Melsterbeek: Een meer uitgesproken meandering.
Planning en Financiën
De onderhandelingen voor de innames starten dit voorjaar, met verdere verfijning van het ontwerp en de opmaak van het vergunningsdossier voorzien voor zomer 2024. De werken kunnen dan hopelijk in het voorjaar van 2025 beginnen. De herinrichting van de waterloop wordt financieel gedragen door VMM. Het aandeel van de gemeente Geetbets voor de wegenis en het fietspad wordt geraamd op 2.800.000 euro, met mogelijke subsidie van 1.000.000 euro van de provincie Vlaams-Brabant.
We zijn als bestuur enorm blij dat deze plannen nu een concrete timing kennen. Dit stelt ons in staat om de financiële gevolgen voor onze gemeente in te schatten en hiermee rekening te houden in de volgende meerjarenplanning.
Terugblik op de legislatuur: 2013-2018
Tijdens de vorige legislatuur (2013 – 2018) hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van infrastructuur en verkeersveiligheid in Geetbets. Een aantal belangrijke wegen en fietspaden zijn volledig vernieuwd, waaronder:
· Weg op Halen
· Borgloonstraat
· Drinkteilstraat
· Steenweg op Kortenaken
· Eerste deel van de Glabbeekstraat
· Molenstraat
· Dorpsstraat
· Omleidingsweg of verkeersleefbaarheidsweg
· Spoorwegstraat
Aan het einde van de vorige legislatuur zijn we ook gestart met de vernieuwing van het eerste deel van de Biesemstraat, de Leeuwbeekstraat en de Persoonstraat. Deze projecten zijn in de huidige legislatuur succesvol opgeleverd.
Met deze infrastructurele verbeteringen hebben we een stevige basis gelegd voor een veiliger en beter bereikbaar Geetbets. We blijven ons inzetten voor de verdere ontwikkeling en modernisering van onze gemeente.
Andere standpunten